HOW DOES A PLACE FOR HORSES BECOME A PLACE TO WORK AND LIVE?

Naylor Court

MAKE A SPACE THAT’S NEVER THE SAME.

Washington, DC

2,790 SQFT

COMPLETED 2014

Awards

2015 Washingtonian Residential Design Award

Publications

Residential Architect, Vol 3, August 2015: "Up Front: Kitchen, E/L Studio"

Washingtonian, July 2015 "Inside the 8 Winning Homes of the Washingtonian Residential Design Awards, Shop/House, E/L Studio, Shaw"

Residential Architect, December 16, 2014: "Shop/House: E/L STUDIO"

HOMEDSGN, October 25, 2014: "Naylor Ct by E/L Studio"

Refinery29, October 2, 2014 "This Horse Stable Was Transformed Into Something Brilliant"

STUZKA-WNETZKA.PL, September 16, 2014: "Naylor Court Residence / Studio"

World Architecture News, September 10, 2014: "Shop/House at Naylor Ct."

Design Milk, September 8, 2014: "An 1800's Horse Stable Becomes a Studio with a Home Above" by Caroline Williamson

Architecture Lab, August 11, 2014: "Naylor Ct Studio / Residence"

Contemporist, August 10, 2014: "Horse Stable Converted Into Contemporary Live-Work Space"

Washingtonian, October 2014: "Dream Kitchens" by Mary Clare Glover

Washingtonian, July 2014: "Divine Design: Washington Residential Architecture Awards Winners" by Mary Clare Glover

Urban Turf, February 8, 2013: "The Live/Work Carriage House of Naylor Ct."

Project Gallery

In this full renovation of a late 1800’s former horse stable, the building has been transformed into a classic shop-house complete with studio on the first floor and living quarters on the second floor.

A designated commercial alley, the court has accommodated a variety of functions over time - stables and carriage houses, garages, workshops and studios, warehouses and dwellings.

The rear garden is completely enclosed, buffered in the back by the solid three-story brick wall of the city archive building.

The studio is a void set back from the alley by an interstitial zone, separating entrances for work and home.

First floor plan. The studio workspace is a “sleeve,” incorporating large doors that let the space be open both to the street and rear garden.

Second floor plan. The space is programmed around a single central volume, preserving the original open footprint.

The long partner desk is designed for collaboration and accommodates a growing professional team.

A view towards the private residence entry.

Historic details underlie the contemporary interventions.

A narrow volume containing stairs and storage frames the interior, creating a buffer to the residence.

A skylight above the stairs brings light to both levels.

Structural reinforcement in the ceiling is accentuated with a series of coves, defining the public area.

Private functions are tucked into a central volume that pulls away from the original walls to allow space to flow freely.

These interior spaces 'borrow' light from the primary skylight above the stair.

Light from the skylight enters the powder room through a transom.

The master bedroom area has no enclosing walls, preserving the openness that the original footprint provides.

The narrow master bath is contained within the central column. Its design incorporates ample storage, and its materials promote lightness.

A pocket door connects the baby’s room with the master suite without disturbing the columnar programming.

Between the primary space and prospective addition lies a ‘secret garden,’ a green space contained within built boundaries.

The studio opens its doors to the public regularly.

Alley life.